klik og gå til forsiden

Den Store Skoledag

Den Store Skoledag den 17. november er forbeholdt elever og lærere i Herning Kommune.

Tid til tanker

Overskriften for dette års HerLitt for BØRN er Tid til tanker, hvor vi vender os mod det filosofiske aspekt, der knytter sig til litteraturen. Gennem den nyeste børnelitteratur vil vi fokusere på de filosofiske og eksistentielle problemstillinger, der til alle tider har været aktuelle og udfordret mennesket uanset køn, status, alder, etnicitet m.m.

I en foranderlig verden fuld af målsætninger og krav glemmer vi nogle gange det helt essentielle, og bl.a. derfor ønsker vi med årets overskrift at rette blikket mod litteraturen som kilde til undren, overvejelser, viden, drømme, holdninger, idéer og visdom.

Kort sagt ønsker vi at invitere børn og voksne ind i et undersøgende og filosofisk møde med litteraturen, der kan hjælpe os på vej i den almene dannelse og give os indblik og oplysning i de livsopgaver, vi uvilkårligt vil møde på vores rejse gennem livet.

Program

Forfatterforedrag ved Puk Krogsøe (3.-4. klasse)

Kl. 9.00-10.00

Puk Krogsøe vil fortælle om, hvordan hun er blevet forfatter - men mest af alt vil hun faktisk fortælle om sine bøger om pigen Ea.

Ea er nemlig en af de sejeste børn i verden, men hun er ikke fejlfri og kommer virkelig til at gøre nogle dumme ting indimellem. Heldigvis lærer hun altid sine fejl!

Ea er for alle, både drenge og piger, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål til sidst.

Forfatterforedrag ved Søren Jessen (4.-6. klasse)

Kl. 9.00-10.00

Søren Jessen er både forfatter og illustrator, og han vil give et indblik i, hvordan han får inspiration og udvikler idéer samt fortælle om at skrive og tegne.

Han bruger eksempler fra sine illustrerede bøger "Vildnis og tropehjelm" og "Fiskepigen".

Jan Kjær og Nomerne (0.-1. klasse)

Kl. 9.00-10.00

Med udgangspunkt i Nomer-bøgerne og illustrationer gennemgår Jan Kjær, hvordan man opbygger en historie, hvor man får ideerne fra, og hvilke tricks man bruger som tegner for at lave fængende illustrationer.

Foredraget er underholdende og lærerigt, og der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål.

Forfatterforedrag ved Ditte Wiese (8.-9. klasse)

Kl. 10.30-11.30

Forfatter Ditte Wiese har skrevet ungdomsbøgerne "Og så drukner jeg" og "Provinspis". Bøgerne handler om det liv og de udfordringer, unge forsøger at navigere i, som f.eks. præstationspres, angst, ensomhed og seksualitet.

Kom og hør Ditte fortælle om sit forfatterskab og sit liv i provinsen.

Forfatterforedrag ved Line Kyed Knudsen (4.-6. klasse)

Kl. 10.30-11.30

Line Kyed Knudsen fortæller historien om, hvordan hun blev forfatter, og om hvordan hun arbejder og får sine ideer.

Hun vil også fortælle om sine tre gyserserier: ”Hjemsøgt”, ”Heksens forbandelse” og ”Hvidt støv” – til sidst er der også plads til spørgsmål.

Forfatterforedrag ved Ida-Marie Rendtorff (4.-6. klasse)

Kl. 10.30-11.30

Måske startede det med, at Ida-Marie Rendtorff som treårig drak blæk. I hvert fald har hun skrevet fortællinger så længe, hun kan huske.

Ida-Marie vil fortælle om sit forfatterskab, hvordan hun blev forfatter, og hvor hun får idéer fra – og så vil hun selvfølgelig læse op fra sine bøger!

Skriveworkshop med Puk Krogsøe (4.-6. klasse)

Kl. 11.00-13.00

Fantasien skal i spil, når I skal lege med ord og skabe fantastiske tekster!

I bliver præsenteret for øvelser i kreativ skrivning af børnebogsforfatter Puk Krogsøe, og I skal arbejde med at gøre teksterne så levende, at læserne bare MÅ læse videre.

I skal både skrive helt korte tekster og andre, som I måske kan arbejde videre med selv, når I kommer hjem.

Forfatterforedrag ved Søren Jessen (7.-9. klasse)

Kl. 12.00-13.00

Kom ned på Platformen og mød forfatter og illustrator Søren Jessen, der vil snakke om, hvordan man skriver tekster, får inspiration og udvikler idéer.

Han bruger eksempler fra sine egne bøger, nemlig "Den skæve dreng", "Den hule pige", "Liv på spil" og "Alt på spil".

Jan Kjær og Nomerne (2.-3. klasse)

Kl. 12.00-13.00

Med udgangspunkt i Nomer-bøgerne og illustrationer gennemgår Jan Kjær, hvordan man opbygger en historie, hvor man får ideerne fra, og hvilke tricks man bruger som tegner for at lave fængende illustrationer. F

oredraget er underholdende og lærerigt, og der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål.

Forfatterforedrag ved Zakiya Ajmi (7.-9. klasse)

Kl. 13.30-14.30

"Vulkan" er en kærlighedshistorie.

Men kærlighed mellem mennesker kommer til udtryk på mange måder. For Annas forældre betød den, at Anna og hendes mor kom på krisecenter og måtte flytte til en ny by.

For Chili, Annas veninde, er det hendes kæreste Oscar, som betyder alt, men spørgsmålet er, om hun betyder alt for Oscar. Og for Anna selv er mødet med Idris noget helt særligt.

Zakiya Ajmi fortæller om sin roman og sit forfatterskab og svarer på spørgsmål fra publikum.

Se også HerLitt for voksne