HerLitt for ungdoms­uddannelser

Fredag 1.3.24

HerLitt festivalen har dedikeret fredag d.1.3.24 til de unge på byens ungdomsuddannelser.

Vi ønsker på den måde at understøtte uddannelsesinstitutionernes arbejde med litteraturformidling for de unge.

Det er gratis at deltage. Men da der er et begrænset antal pladser, er tilmelding nødvendig.
Tilmelding skal ske SENEST d. 24. januar 2024 til bibahe@herning.dk.
Efter fristens udløb fordeler vi pladserne og giver jer endelig besked.

Mads Mygind

8.30-9.30 eller 9.45-10.45
Kørner 2
Skriveworkshop med Mads Mygind

Denne skriveworkshop vil tage udgangspunkt i HerLitt24s tema FORDYBELSE. Mads vil dog udfordre det lidt, og også arbejde med fordybelsens modpol: forstyrrelsen.

Workshoppen foregår således, at Mads vil læse digte op, som knytter sig til temaet. Herefter vil være en skriveøvelse for eleverne og til sidst vil der være konstruktiv respons mellem Mads og eleverne.

Mads Mygind er en anmelderrost digter, som har udgivet fem bøger og er oversat til flere sprog. Han har en uformel, pædagogisk og humoristisk tilgang til at undervise, som gør at eleverne føler sig trygge og i godt selskab med ham.

ForberedelseKræver ingen forberedelse.

Ord på mærker

8.30-9.30 eller 11.00-11.45
Platformen og Kørner 2
Lær at lave street art stickers med gadekunstneren Ord På Mærker

På workshoppen her kommer eleverne til at producere klistermærker i bedste street art-stil med deres egne gale, poetiske og/eller politiske budskaber.

Katrine alias Ord på Mærker ønsker at give alle muligheden for at kunne udtrykke sig i det offentlige rum, uden at det nødvendigvis skal være smukt, forkromet eller perfekt.

Workshoppen vil give et indblik i hvad street art er, gøre op med perfekthedskulturen og lave små skriveøvelser, der munder ud i, at hver elev producerer to klistermærker - et til en udstilling på biblioteket og et til at tage med hjem.

Katrine Arnfred er freelanceskribent og klistermærkekunstner. Hun har bl.a. skrevet for Politiken og Dagbladet Information, og står bag Ord På Mærker, som bringer hverdagspoesien ud i gadebilledet.

ForberedelseKræver ingen forberedelse

Sabitha Söderholm og Amina Elmi

8.30-9.30
Lokale ABC
Familiehistorier og identitet med Sabitha Söderholm og Amina Elmi

Hvor går man hen, når man skal finde sproget for en tabt familiehistorie? Hvordan kan man bruge historien og kulturen fra sine forældres hjemland til at nærme sig dem og forstå, hvad de er blevet formet af? Hør de to prisvindende forfattere Amina Elmi og Sabitha Söderholm fortælle om deres anmelderroste bøger Barbar [Tavshedens Objekt] og Chellam.

Til denne aktivitet kommer vi omkring temaer som identitet, familie, tab, fortælling, sprog og sanselighed. Oplægget lægger op til dialog og der er mulighed for at sende spørgsmål ind til forfatterne på forhånd.

Sabitha Söderholm er født i Indien i 1989 og vokset op i Danmark. Den identitetsmæssige dobbelthed har hun udfoldet i blandt andet sin debutbog Chellam fra 2022.

Amina Elmi er født i 1994 i Somalia. Hendes digtsamling Barbar [Tavshedens objekt] fra 2023 er en vilter og sorgfuld bog om kærlighed, savn, diaspora og meget mere.

ForberedelseLæs og diskuter tekstuddrag fra Barbar [Tavshedens objekt] og Chellam. Snak gerne om familiehistorier og identitet med udgangspunkt i udleverede samtalekort. Send spørgsmål til forfatteren til Herlitt-gruppen på forhånd.

Victor Boy Lindholm

9.45-10.45
Lokale ABC
At finde balancen mellem krop og sjæl

Victor Boy Lindholm er ikke kun digter og journalist, men også tidligere eliteløber og cykelentusiast.

Til dette oplæg fortæller han om forholdet mellem krop og sjæl, som han har bearbejdet i essaysamlingen Stræk tiden og digtsamlingen Jeg slæber lungerne som en vægt.
Han kommer også ind på den forvrængede kropskultur og selvværd, der ofte kan følge med i jagten på at opnår den perfekte krop.

Oplægget lægger op til dialog, og der bliver mulighed for at sende spørgsmål ind på forhånd.

ForberedelseLæs og diskuter digte fra Jeg slæber lungerne som en vægt.
Snak gerne om kropskultur og selvbilleder (i sportens verden).
Send gerne spørgsmål til forfatteren til Herlitt-gruppen på forhånd.

Sara Rahmeh og Thomas Thisted

10.00-10.45
Platformen
Spoken word show med Sara Rahmeh og Thomas Thisted

Oplev digte og poesi på en helt ny måde.
Mød forfatter og digter Sara Rahmeh på slap line sammen med danmarksmester i poetry slam 2022, Thomas Thisted. Sammen indtager de Platformen og leverer et skarpt spoken word show.

Hvad er Spoken word?
Spoken word er en performativ højtlæsning/recitering af en kortere tekst/digt. Forskellen fra spoken word og en almindelig oplæsning er det performative element.

Sara Rahmeh er digter, storyteller, poetryslammer, improskuespiller og manuskriptforfatter. Hun har optrådt med sine digte i hele landet og er en fast del af ensemblet på Improv Comedy Copenhagen.

ForberedelseKræver ingen forberedelse

Anna Juul

11.00-12.00
Lokale ABC
Om at være sin egen antihelt og psykisk sygdom i Danmark

Hør Anna Juuls oplæg om psykisk sygdom, kampen for bedre psykiatri og hvordan hendes bog, om at være sin egen antihelt, skal bidrage til debatten.

Superskurk handler om Anna, der har kæmpet med psykisk sygdom siden teenageårene og nu ser sig selv som en (selv)destruktiv superskurk. Til sin 30-års fødselsdag vil hun holde et brag af en smadrefest med en overraskende tale. Men som bogen skrider frem viser det sig, at Anna mere én, der vil kæmpe for, at vi skal få det bedre i samfundet end en virkelig superskurk.

Anna Juuls oplæg lægger op til dialog, og der bliver mulighed for at sende spørgsmål ind på forhånd.

ForberedelseLæs og diskutér udleveret tekstuddrag fra Superskurk.
Snak gerne om temaet dansk psykiatri og mental helbred.
Send gerne spørgsmål til forfatteren til Herlitt-gruppen på forhånd.

Sara Rahmeh

11.00-12.00
Platformen
“Betonhjerter”, En kærlig og humoristisk ode til dem, samfundet ikke forstår

Forfatter og digter Sara Rahmeh fortæller om sin nyeste bog “Betonhjerter”, der handler om livet i en boligblok.
Rahmeh kommer selv fra Vestegnen og kender alle dens stereotyper og krøllede karakterer, som hun tager under kærlig behandling i bogen. Af samme årsag sammenlignes “Betonhjerter” ofte med Tove Ditlevsens forfatterskab.

Rahmeh kombinerer på fornem vis humor og alvor, så man både får underholdning og det tankevækkende på samme tid.

Sara Rahmeh er digter, storyteller, poetryslammer, improskuespiller og manuskriptforfatter. Hun har optrådt med sine digte i hele landet og er en fast del af ensemblet på Improv Comedy Copenhagen.

ForberedelseLæs uddrag af “Betonhjerter” og brug eventuelt de udleverede samtalekort fra HerLitt-gruppen