Til forsiden

Henning Ahler

Spor i Heden

Lørdag 13.11.21 kl. 09.30

Platformen

”Spor i heden” er en historisk roman, baseret på virkelige hændelser.

Forfatteren, Henning Rahbæk Ahler, bor i Herning og er en af bibliotekets daglige brugere og vi glæder os over at kunne præsentere Henning Ahler på HerLitt festivalen i år.

Hent billet her

”Spor i heden” foregår i perioden fra 1843 til 1875 og handler om et almindeligt bondeliv på den jyske hede.

Romanen begynder, da Karen Christensdatter i Ådum forlader mand og fire børn, og vi følger derefter hendes historie. Hvilke muligheder havde en fraskilt kone på 45 år dengang?

Historien foregår geografisk i et område fra Ådum ved Tarm via Grindsted og Kibæk til Snejbjerg ved Herning.

Vi følger Karen Christensdatters kamp for en ny tilværelse efter skilsmissen, og hører også om, hvordan livet formede sig for især to af hendes børn, Nicolai og Johanne. Derudover møder vi falskmøntneren Jesper Gasdahl, der kom i tugthuset, hvor han lærte at plante på heden og senere udvekslede erfaringer med oberst Dalgas. Vi er med herredsfogeden på jagt med sin fuldmægtige, og læseren tages også med på marked, hvor der naturligvis er rakkere. Vi er med, da bønderne træder sammen under Slavekrigen, og vi undgår heller ikke at høre om tabene i de slesvigske krige.

Hele romanens tone giver mindelser om St. St. Blicher og Evald Tang Kristensens beskrivelser af den jyske hede og -kultur. Vi får både en slægtsroman og et stemningsfuldt indblik i hedebøndernes hverdag.

Henning Rahbæk Ahler beskriver det almindelige liv, som det så ud i gråtoner. Øjnene så kun naturens farver, violette heder i blomst, grønne enge og blå himmel, men hverdagen kunne være slidsom.

Lån ”Spor i heden” her

Henning Rahbæk Ahler debuterer med denne bog som forfatter.

Han er 75 år og har arbejdet med bogen i mange år.

Romanen er baseret på hans egen familiehistorie. Karen Christensdatter er nemlig forfatterens tipoldemor, og grundfortællingen stammer fra hans store store arbejde med slægtsforskning.

Hent billet her

Bog, Henning Ahler, Spor i heden